09 de novembre 2009

Krieg, un joc minimalista

A través de l'Oriol Comas i, de retruc, del bloc Pseudolog, acabo de descobrir un minijoc abstracte per a dos jugadors que sembla força interessant. Es tracta de Krieg, una variant dels escacs (tot i que ja al límit del que es pot considerar una variant i no un joc totalment diferent).

És un joc realment minimalista, que es juga en un tauler de 4x4 i en què cada jugador disposa de quatre fitxes iguals. Les regles i les condicions de victòria són enganyosament simples. Per començar la partida, cada jugador col·loca les seves fitxes com es mostra a continuació:



Després els jugadors van alternant moviments de les fitxes, sotmesos a les regles següents:
  • Una fitxa pot moure una única casella ortogonalment.
  • El moviment en diagonal només es permet per accedir a les cantonades dels jugadors; és a dir, a la casella superior esquerra i a la casella inferior dreta.
  • No hi ha captures ni salts.
  • Cap fitxa no pot moure en dos torns consecutius.
I la victòria s'aconsegueix quan es dóna una de les situacions següents:
  • Un jugador ocupa la cantonada "pròpia" de l'altre jugador.
  • Un jugador ocupa dos espais qualssevol del quadrat inicial de l'altre jugador.
  • Un jugador aconsegueix que l'altre no pugui realitzar cap moviment vàlid.
Això és tot. Elegant, simple, ràpid i cerebral. Malauradament no tenim informació sobre el seu creador. A la web Chessvariants es diu que el nom original del joc era Kriegspiel, però que, per evitar confusions amb una altra variant dels escacs d'aquest nom, en Jeff Zeitlin (col·laborador de Chessvariants) li va canviar el nom a Krieg. El joc, com a mínim, ha de ser anterior a la dècada de 1970, ja que el mateix Seitlin diu que el va provar per primera vegada en un PDP-8, i el PDP-8 va ser un dels primers miniordinadors comercials (els miniordinadors són la gama que es troba entre els PC i els grans mainframes), que va aparèixer el 1965.

En qualsevol cas, proveu-lo, que amb un full de paper i vuit fitxes en teniu prou!

2 comentaris:

agripas ha dit...

Doncs, sí que sembla "enganyosament simple" aquest joc. Ja el provaré un d'aquest dies! De totes maneres, el que volia era comentar el nou look del bloc i dir-vos que si bé aquest sembla més modern, potser fins i tot més estilitzat, l'altre m'agradava molt més. Sobre tot el que m'agradava era el fons d'escriptori on sortien justament, els cavallers (o la multiplicació del Cavaller de la Sèquia e la figuera, potser?).

Però en fi, que es tracta sens dubte del risc de tot canvi ;)

Fins ara

Ruminahui ha dit...

Hola Alfonso! Doncs sí, el cert és que aviat donarem de baixa la web www.vexillum.net (perquè ja no ens fa cap servei) i centrarem tots els afers de Vexillum en aquest bloc. Com que molts elements del bloc antic estaven allotjats a vexillum.net vam decidir fer una reforma de dalt a baix :-)

Encara no hi ha res definitiu. Sí que trobo a faltar un look més antic, més històric, més "medieval", fins i tot. De moment encara estic buscant un estil modern com el que hi ha ara però combinat amb tocs "historicistes"... tot arribarà! ;-)

Per cert, què passarà abans? Nosaltres a Mèxic o vosaltres a Catalunya?