17 de juny 2010

La Gloriosa als cels de l'Ebre

Ja s'ha publicat el segon llibre de la col·lecció Polemos de l'editorial Duxelm. Aquesta col·lecció, dedicada a la divulgació de la història militar des d'una òptica moderna i innovadora, va començar fa un any amb un llibre dedicat als exèrcits de Jaume I, del qual ja en vam parlar en el seu moment. Ara la cosa canvia totalment d'època per oferir-nos un panorama de la guerra aèria durant la batalla de l'Ebre.


El llibre, titulat Guerra aèria a la batalla de l'Ebre, l'han escrit en David Íñiguez i en David Gesalí, pertanyents al grup de recerca de didàctica del patrimoni (DIDPATRI) de la UB, dirigit per en Francesc Xavier Hernàndez. Seguint el model dels llibres de l’editorial Osprey, l'obra incorpora l'àmplia activitat de recerca d’ambdós autors sobre la història de l’aviació republicana i dels combats aeris a la batalla de l’Ebre.


Per primera vegada s'explica, amb fonts inèdites i de manera rigorosa, el context de la guerra aèria a l'Ebre. Les intervencions aèries a l'Ebre són un veritable preludi de les tècniques que s'utilitzaran a la Segona Guerra Mundial: atacs en massa amb grans unitats de bombardeig pesant, suport directe i cooperació amb les unitats terrestres, campanyes contra la rereguarda enemiga, gran desplegament d'artilleria antiaèria i, gràcies a l'aparició dels caces monoplans amb tren retràctil (el Messerschmitt Bf-109 i el Polikarpov I-16 'Mosca'), combats aeris a gran altura i gran velocitat que posteriorment seran els habituals durant la batalla d'Anglaterra.


El llibre conté apartats dedicats a les característiques i composició de les forces aèries participants, la participació estrangera, l'especialització dels avions, etc. I tot ben amanit amb nombroses fotografies, moltes de les quals inèdites, i les magnífiques il·lustracions d'en Guillem H. Pongiluppi.

Està clar que la col·lecció Polemos segueix amb bon peu i bon ritme. Ja esperem els següents llibres, dedicats, segurament, un als fusellers de muntanya dels segles XVII i XVIII i un altre a la marina de guerra catalana medieval.